Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami
Składniki
- 500 ml mleka migdałowego
- 200 g kaszy jaglanej
- 50 g płatków migdałów
- 30 ml oleju Kujawskiego z ostropestu tłoczonego na zimno
- 30 ml miodu
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- cukier do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie
Kaszę płuczemy pod gorącą wodą, a następnie zalewamy mlekiem migdałowym. Doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy 1 szczyptę soli oraz migdały i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości około 10 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Jabłka polewamy miodem i oprószamy cynamonem. Pieczemy około 10 minut.
Jaglankę doprawiamy opcjonalnie cukrem do smaku i przekładamy do miseczek.
Na kaszy układamy pieczone jabłka. Polewamy sosem z dna naczynia, w którym piekły się jabłka oraz łyżką oleju z ostropestu.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl