Inspiracje z Kujawskim

inspiracje.fooder.pl
Zamknij

Zupa ogórkowa z koperkiem podana z pieczonym ziemniakiem

Składniki

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 60 ml oleju Kujawski z lnianki tłoczonego na zimno
  • 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 pęczek koperku
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 10 g mąki pszennej
  • sól i pieprz

Przygotowanie

300 g ziemniaków dokładnie szorujemy. Jeszcze mokre obtaczamy mieszanką mąki i łyżeczki soli. Lekko nakłuwamy nożem lub widelcem i pieczemy w 200 ºC ok 20 minut lub do miękkości.

Pozostałe ziemniaki kroimy i przesmażamy z posiekaną cebulą i czosnkiem na Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut do miękkości.

Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut.

Dodajemy posiekany koperek i po chwili miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przelewamy do talerzy. Zupę podajemy z pieczonym ziemniakiem, całość skrapiamy olejem rydzowym.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Ten przepis dodało 68 osób