Zupa ogórkowa z koperkiem podana z pieczonym ziemniakiem
Składniki
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 500 g ogórków kiszonych
- 500 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 60 ml oleju Kujawski z lnianki tłoczonego na zimno
- 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 pęczek koperku
- 1–2 ząbki czosnku
- 10 g mąki pszennej
- sól i pieprz
Przygotowanie
300 g ziemniaków dokładnie szorujemy. Jeszcze mokre obtaczamy mieszanką mąki i łyżeczki soli. Lekko nakłuwamy nożem lub widelcem i pieczemy w 200 ºC ok 20 minut lub do miękkości.
Pozostałe ziemniaki kroimy i przesmażamy z posiekaną cebulą i czosnkiem na Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut do miękkości.
Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut.
Dodajemy posiekany koperek i po chwili miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przelewamy do talerzy. Zupę podajemy z pieczonym ziemniakiem, całość skrapiamy olejem rydzowym.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl