Inspiracje z Kujawskim

inspiracje.fooder.pl
Zamknij

Sałatka z awokado i ogórka z ziołowym dressingiem

Składniki

  • ok. 250 g awokado
  • 250 g ogórka sałatkowego
  • 60 ml oleju Kujawski z ostropestu tłoczonego na zimno
  • 15 ml płynnego miodu
  • 1 łyżka posiekanych ziół (tymianek, bazylia, oregano) lub ½ łyżeczki suszonych ziół
  • 1 cytryna
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W salaterce mieszamy olej Kujawski z ostropestu z miodem, sokiem wyciśniętym z cytryny (ok. 40 ml), drobno posiekanymi ziołami oraz solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do otrzymania emulsji.

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.

Awokado obieramy i kroimy w kostkę.

Dodajemy warzywa do dressingu i mieszamy.

Podajemy od razu.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl


Ten przepis dodało 539 osób