Inspiracje z Kujawskim

inspiracje.fooder.pl
Zamknij

Klasyczny majonez z dodatkiem ostropestu

Składniki

  • 170 ml oleju Kujawski z ostropestu tłoczonego na zimno
  • 10 g ostrej musztardy
  • 10 ml octu lub soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta cukru
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki zmielonego ostropestu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie

Jajko myjemy i przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtko od białka. Białko odkładamy, nie będzie potrzebne.

Do żółtka dodajemy musztardę, ocet lub sok z cytryny, sól, biały pieprz oraz cukier. Ubijamy rózgą do białości, a następnie wąską strużką dolewamy olej Kujawski, nie przerywając ubijania.

Gotowy majonez powinien być puszysty i kremowy.

Do gotowego majonezu dodajemy zmielony ostropest.

Innym sposobem na przygotowanie majonezu jest umieszczenie wszystkich składników w wysokim i wąskim naczyniu (najlepiej szklanym). Blender ręczny wkładamy do naczynia na samo dno i ubijamy powoli, unosząc końcówkę urządzenia. Ubijamy do uzyskania jednolitego majonezu.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Ten przepis dodało 69 osób