Inspiracje z Kujawskim

inspiracje.fooder.pl
Zamknij

Twarogowe knedle z truskawkami i orzechową posypką

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 250 g mielonego twarogu
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g orzechów pekan lub włoskich
  • 60 ml oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno
  • 30 g miodu
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

Twaróg mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę oraz ¼ łyżeczki soli. Zagniatamy ciasto na knedle.

Z ciasta odrywamy po porcji. Rozpłaszczamy w dłoni i układamy na nim po jednej truskawce. Zaklejamy ciasto, tworząc kule.

Knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy się zrumienią, polewamy je miodem i od razu zdejmujemy z ognia.

Knedle posypujemy orzechami i polewamy łyżką oleju z pestek dyni.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Ten przepis dodało 110 osób