Wątróbka drobiowa w winnym sosie z ziołami
Składniki
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 200 g cebuli
- 125 ml białego półwytrawnego wina
- 50 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 20 g mąki pszennej
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Wątróbkę oczyszczamy z błon i nieczystości i oprószamy mąką.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na połowie Kujawskiego na złoty kolor. Gdy zmięknie, doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy na rumiano wątróbkę z obu stron.
Dodajemy zioła i podlewamy winem. Redukujemy o połowę.
Wątróbkę podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z cebulką i pieczywem.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/