Inspiracje z Kujawskim

inspiracje.fooder.pl
Zamknij

Wątróbka drobiowa w winnym sosie z ziołami

Składniki

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 200 g cebuli
  • 125 ml białego półwytrawnego wina
  • 50 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Wątróbkę oczyszczamy z błon i nieczystości i oprószamy mąką.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na połowie Kujawskiego na złoty kolor. Gdy zmięknie, doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy na rumiano wątróbkę z obu stron.

Dodajemy zioła i podlewamy winem. Redukujemy o połowę.

Wątróbkę podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 5 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z cebulką i pieczywem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Ten przepis dodało 109 osób