Inspiracje z Kujawskim

inspiracje.fooder.pl
Zamknij

Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 szklanek wywaru warzywnego
  • 6 dużych buraków
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 duże białe cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1-2 szklanki zakwasu na barszcz czerwony
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

W garnku umieszczamy wywar. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Dorzucamy suszone grzyby. Zagotowujemy.


Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez pół godziny.


Dodajemy roztarty w palcach majeranek, wlewamy zakwas na barszcz, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Tuż przed zagotowaniem zupy zdejmujemy garnek z palnika. Nie wolno doprowadzić barszczu do zagotowania, by zakwas nie utracił swoich właściwości zdrowotnych.


Cebule obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju Kujawski. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 7 minut, aż ładnie się zarumieni. 


Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.


Barszcz nalewamy na talerze. 


W osobnej miseczce serwujemy tłuczone ziemniaki, które okraszamy smażoną na oleju cebulą. 


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Ten przepis dodało 9 osób