Inspiracje z Kujawskim

inspiracje.fooder.pl
Zamknij

Kapuśniak z kiełbasą i grzybami

Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g surowej kiełbasy dojrzewającej
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju Kujawski z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • ¼ małego selera korzeniowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kapustę odciskamy z soku, siekamy. 


W garnku umieszczamy kapustę, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokruszone grzyby. 

Marchewkę i seler obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Zagotowujemy, dodajemy roztarty w palcach majeranek i wędzoną paprykę. 


Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.


Cebulę i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. 


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski. 


Wrzucamy cebulę i kiełbasę, smażymy ok. 7 minut. 

Zawartość patelni przekładamy do garnka. Gotujemy 3 minuty. 


Kapuśniak nalewamy na talerze. Podajemy z dodatkiem pieczywa.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Ten przepis dodało 678 osób