Zupa zacierkowa z boczkiem i koperkiem
Składniki
- 1,5 l rosołu
- 200 g wędzonego boczku
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- zacierki:
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubą.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. Wrzucamy cebulę i boczek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy marchew i pietruszkę, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy gorący rosół, dodajemy ziemniaki.
Gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec dodajemy koperek i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Gdy zupa się gotuje, robimy zacierki.
Do jajka dodajemy szczyptę soli, wsypujemy 5 łyżek mąki. Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Dłońmi oprószonymi mąką odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z niego małe zacierki.
Do zupy wrzucamy zacierki, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Zupę podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl