Inspiracje z Kujawskim

inspiracje.fooder.pl
Zamknij

Placki ziemniaczane po węgiersku z paprykowym gulaszem z łopatki

Składniki

Placki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 lub 3 łyżki kaszy manny
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • jajko
  • olej Kujawski trzy ziarna do smażenia

Sos:

  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki wędzonej
  • 60 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • gęsta kwaśna śmietana

Przygotowanie

Placki:

Ziemniaki ścieramy na papkę razem z cebulami. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, kaszę i wszystkie pozostałe przyprawy. Solą i pieprzem doprawiamy wedle upodobań domowników. 

Smażymy na rozgrzanym oleju placki wielkości dłoni.

Sos:

W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone w kostkę mięso. 

Gdy łopatka się zezłoci, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia sos doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką.

Podanie:

Na talerz wykładamy jeden placek ziemniaczany, polewamy sosem i przykrywamy go drugim plackiem. Całość przykrywamy łyżką sosu, łyżką śmietany i obficie posypujemy pokrojoną natką pietruszki. 


Przepis pochodzi z apetyczna-babeczka.blogspot.com

Ten przepis dodały 924 osoby