Placki ziemniaczane po węgiersku z paprykowym gulaszem z łopatki
Składniki
Placki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 lub 3 łyżki kaszy manny
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- jajko
- olej Kujawski trzy ziarna do smażenia
Sos:
- 60 dag łopatki wieprzowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki wędzonej
- 60 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki wędzonej
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- gęsta kwaśna śmietana
Przygotowanie
Placki:
Ziemniaki ścieramy na papkę razem z cebulami. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, kaszę i wszystkie pozostałe przyprawy. Solą i pieprzem doprawiamy wedle upodobań domowników.
Smażymy na rozgrzanym oleju placki wielkości dłoni.
Sos:
W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone w kostkę mięso.
Gdy łopatka się zezłoci, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia sos doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką.
Podanie:
Na talerz wykładamy jeden placek ziemniaczany, polewamy sosem i przykrywamy go drugim plackiem. Całość przykrywamy łyżką sosu, łyżką śmietany i obficie posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z apetyczna-babeczka.blogspot.com