Kawowy sernik na zimno
Składniki
- 500 g kremowego twarogu
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 120 ml mocnego espresso
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 50 g cukru pudru
- 10 g kakao
- 35 ml oleju lnianego Kujawski
- 120 g płatków owsianych
- 30 ml miodu
- 200 ml śmietanki kremówki
- 30 g czekolady
Przygotowanie
Parzymy kawę i w jeszcze gorącym naparze rozprowadzamy żelatynę. Studzimy.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Następnie dodajemy miód i zdejmujemy z patelni. Jeszcze ciepłe płatki wykładamy na dno tortownicy o średnicy około 20 - 21 cm. Wyrównujemy łyżką i lekko dociskamy do dna.
Twaróg miksujemy z jogurtem, cukrem pudrem, olejem lnianym i kakao.
Dodajemy espresso z żelatyną stale mieszając. Masę wylewamy na owsiany spód. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Ubijamy kremówkę na sztywno. Wykładamy na zastygnięty sernik.
Na wierzch sernika ścieramy czekoladę.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl